Facebook

Døre

Sådan monter og indstiller du din dør

 

Dørrammen

Det første du skal gøre inden du monterer døren, er at få lokaliseret brædderne, som skal bruges til at lave rammen til døren. Ved redskabshuset maggi 1, består rammen af et bræt til bunden, et bræt til toppen og to side-brædder med hængsler. Grunden til, at der er hængsler på begge sider af denne ramme skyldes, at vi skal montere en double-dør.

Rammen i sig selv kan samles nemt og alle de nødvendige steder hvor der skal skrues, er boret for.

Siderne i rammen kan i dette tilfælde klikkes på topbrættet og skues fast. brættet til bunden har ikke denne klik-funktion, men der er boret huller, så du skal blot skrue skruerne i. Hvordan rammen samles kan du også se i videoen i højre side.

Indstilling af døren

 

Eftersom vores huse er lavet af træ, så vil det arbejder og bevæge sig, specielt efter et markant vejrskifte. Så nu hvor det er blevet rigtig tørt, så har dette hus trukket sig rigtig meget sammen. Det gør så også, at dørene skal justeres. Samme kan være gældende hvis træet bliver meget vådt/fugtigt således træet udvider sig.

Man vil efter en meget tør og varm periode oftest kunne se, at dørene har trukket sig meget ind nede i bunden. Når dørene trækker sig indad så vil man også kunne se at dørene gaber op langs døråbningen.

Det vi gerne vil i videoen i ovenstående eksempel er at få dørene tættere på hinanden nede i bunden, men længere fra hinanden oppe i toppen (da dørene i dette tilfælde kun har trukket sig sammen i bunden). Det du så kan gøre er, at du kan tage de nederste beslag/hængsler og skrue dem udad (mod uret), sådan at du skubber dørene mere indad i bunden. Ved at gøre dette sikre du at dørene derved lukker sig mere sammen mod midten.

Du starter med at prøve at justerer de nederste hængsler, og se om det ikke er nok. Man kan i videon også meget tydeligt se, at der ikke er noget luft mellem døren og underlaget/bundlisten. Det vi gerne vil i dette tilfælde er, at skabe en smule luft i bunden og også en lille smule luft i toppen. Det du starter med er at tage døren af. Når du tager døren af og indstiller hængslerne så skal du ikke være bange for at tage ordentligt fat, hængslerne kan sagtens holde til det.

Metode

Når døren er taget af, så skruer du blot det nederste hængsel udad. Når du skruer hængslet udad, så skubber du automatisk døren længere ind mod midten. Så er det ellers bare at sætte døren på, og se om det passer.

Det kræver lidt snilde at få alle hængslerne ordentligt på igen. Det er en god idé at sigte efter at få det øverste og det nederste hængsel til at passe først. Når døren er på, så skulle resultatet gerne være, at der er kommet en smule luft nederst mellem døren og underlaget/bundlisten. Hvis du følger døren op langs døråbningen, så skulle døren gerne have cirka samme afstand oppe i toppen, som nede i bunden. Hvis døren har dette så er det altid er en god indikator for, at døren er som den skal være.

Problemstillingerne kan være mange. Det kan også være at døren gaber forneden i stedet for foroven eller at begge døre ikke kan “nå” hinanden. I disse tilfælde så justerer du simpelthen bare på de øverste beslag/hængsler.

Om mig

Mit navn er Mads Nielsen. Jeg arbejder for Sølund Huse og mit mål med denne blog er, at hjælpe dig med at få bygget et smukt redskabshus eller havehus.

Montering af ramme på hus

Nu hvor rammen er samlet, så skal den monteres på huset.

Start med at finde brædderne til den indvendige ramme. Disse brædder er skåret i smig, det vil altså sige at de er skåret skrå i enderne, så de passer sammen.

Når du har fundet alle brædderne til den indvendige ramme, så sæt dem inde i huset tæt på åbningen, da det vil gøre det nemmere for dig.

Hent den samlede udvendige ramme og løft den på plads. Hold derefter topbrættet til den indvendige ramme op og sørg for at den dækker ca. halvdelen af rammen, når du kigger på den indefra. Hvis du er i tvivl, så sæt evt. sidestykket til, således har du den korrekte højde. Se evt. overstående video.

Bor et hul i topstykket eller topbrættet. Det er her vigtigt at når du borer, så borer du i den nederste del af topbrættet, således at når du skal skrue, så skruer du altså den indvendige ramme sammen med den udvendige ramme. Gør også dette med sidestykkerne. Du må altså IKKE bore/skrue ind i selve huset. Dette skyldes, at huset skal have plads til at kunne give sig alt efter vind og vejr. Skruer du direkte ind i huset, så når huset giver sig evt. pga kulde/varme, vil det resultere i at huset rykker på hele rammen og dette kan derved ødelægge både ramme og dør.

Indstilling af døren

Nu hvor rammen er sat i, så skal døres sættes på plads. Løft døren ned over hængslerne og luk den.

Passer døren korrekt eller går den på, enten for oven eller for neden – så skal døren tilpasses

1) Tag døren af

2) Går døren på i bunden, så drej det nederste hængsel udad og eller det øverste indad

3) Går døren på i toppen, så drej det øverste hængsel udad og eller det nederste indad

Klargøring til lås

Døren er nu påsat og tilpasset. Alle døre har en lås i toppen og i bunden for at sikre de ikke springer op ved kraftig vind. Der er dog ikke boret plads til dette i rammen. Tag derfor en kuglepind og tegn på toppen af låsesplitten, luk døren og skub låsesplitten op. Der vil nu være et mærke efter låsen, det viser hvor du skal bore hullet.

Ved bunden kan dette ikke gøres, med mindre, du tager døren af. Du kan også tage den på øjemål eller skubbe låsen lidt hårdt ned, så den efterlader et lille mærke hvor du skal bore.

Montering af håndtag

Døren kan nu lukkes, men det kan være svært at åbne den uden håndtag, så det må vi hellere få sat på.

Find håndtag og låsesættet. Sæt låsen ind i hullet på døren og find den passende skrue og skru låsen fast. Dernæst finder du den lille plastikskive, som du sætter ind i hulet hvor håndtaget skal sidde (dette gør du både på bag- og forsiden af døren), tag blikket som skal være rundt om håndtagene og sæt det på. Til sidst tager du håndtagene og sætter på og indsætter skruen, som skal sidde i enden af håndtaget. Det samme gør du selvfølgelig også på det andet håndtag.

Sølund Huse: Naturens eget håndværk

www.solundhuse.dk (+45) 7566 2875

Overby Skovvej 3 - 8732 Hovedgård